Cook with style!!

Cook with style!!

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Τα δικά μας χειροποίητα τσουρέκια!

Πάσχα!!! Ήθη και έθιμα πολλά που προσπαθούμε να κρατήσουμε χρόνο με το χρόνο και να περάσουν από γενιές και γενιές ανά οικογένειες. Στη δική μας οικογένεια πάντα Μεγάλη Πέμπτη έβγαιναν από την κουζίνα μυρωδιές δυνατές που σε προσκαλούσαν να ζυγώσεις και να απολαύσεις
"με το μάτι" τις πεντανόστιμες δημιουργίες... Και αυτό ήταν ένα μοναδικό αίσθημα!! Με το μάτι και μόνο... Λίγο η αίσθηση της όσφρησης να σε βοηθήσει ώστε να κρατήσεις τη μυρωδιά αυτή αναλλοίωτη μέχρι την Κυριακή του Πάσχα και λίγο να απολαύσουν τα μάτια το θέαμα αυτό. Έτσι και εμείς φέτος για ακόμη μια χρονιά κρατάμε στο σπιτικό μας την παράδοση αυτή και από το πρωί είμαστε στην κουζίνα μας για να φτιάξουμε τα υπέροχα δικά μας χειροποίητα τσουρέκια. Και πιστέψτε με δε χρειάζεστε κάτι άλλο εκτός από όρεξη και τη χρυσή συνταγή που θα βρείτε παρακάτω. Ποιοτικά υλικά και απλότητα! Τα μυστικά της επιτυχίας...

ΥΛΙΚΑ

Για προζύμη
  • 200 γρ νωπή μαγιά
  • 250 γρ αλεύρι
  • 1 κ.σ ζάχαρη
  • 400 ml χλιαρό γάλα

Για το τσουρέκι
  • 1.750 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 9 αυγά
  • 500 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 10 γρ. μαχλέπι κοπανισμένο 
  • 6 γρ. κακουλέ κοπανισμένο (κατά προτίμηση, γιατί μερικοί στη γεύση τους μπορεί να προτιμήσουν τη μαστίχα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πιάνετε από το βράδυ ένα προζύμι. Δεν είναι απαραίτητο αλλά το κάνει πιο νόστιμο και εξαλείφει τη βαριά μυρωδιά της μαγιάς. Ανακατεύετε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά να διαλυθεί καλά σε ένα γυάλινο ή πλαστικό μπολ αρκετά μεγάλο και προσθέστε αλεύρι τόσο ώστε να πετύχετε χυλό( 250 γρ. θα χρειαστείτε από τα 2 κιλά στο σύνολο. Τα άλλα 1.750 γρ. θα τα χρησιμοποιήσουμε παρακάτω). Προσθέστε και τη 1 κ.σ ζάχαρη για να "ταΐσετε" τη μαγιά και να επιτύχετε το φούσκωμα της. Σκεπάζετε με μεμβράνη και τοποθετείτε σε ζεστό μέρος όλο το βράδυ. Αυτό θα φουσκώσει, θα ξεφουσκώσει και πάλι θα φουσκώσει έως το πρωί. Αν στο πρώτο δίωρο δεν φουσκώσει καθόλου το προζύμι σας, καλύτερα να το πετάξετε γιατί θεωρείται αποτυχημένο. Μην αναρωτηθείτε γιατί, απλά πιάστε άλλο.Καλύτερα να πετάξετε το προζύμι παρά ολόκληρο το τσουρέκι...
Το επόμενο πρωί ξεκινήστε τη διαδικασία. Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και να πάρουν χρώμα το κίτρινο του λεμονιού. Κοπανίστε στο γουδί το μαχλέπι με το κακουλέ ή τη μαστίχα. Όσοι έχετε το μίξερ με το ειδικό εξάρτημα, το γάντζο, μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα των αυγών με τη ζάχαρη, το αλεύρι με τα μυρωδικά και το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύεις με το γάντζο μέχρι να μαζευτεί η ζύμη γύρω απ' αυτόν. Αυτός είναι ο πιο εύκολος και ξεκούραστος τρόπος. Παρ' όλα αυτά, εάν δεν έχετε αυτό το εξάρτημα μπορείτε να πάρετε μία μεγάλη λεκάνη και να ζυμώσετε ελαφριά τη ζύμη πολύ καλά αλλά όχι με δύναμη και όχι με το χέρι μπουνιά όπως κάνουμε με το ψωμί γιατί δεν θα πετύχετε τις κλωστές.
 Η ζύμη του τσουρεκιού θέλει χάδια. Θέλει ανακάτεμα γύρω γύρω από τη λεκάνη και "τράβηγμα" από τις άκρες. Τέλος ρίχνετε το βούτυρο λιωμένο και χλιαρό, λίγο λίγο και συνεχίζετε να τραβάμε το ζυμάρι από τις άκρες προς τη μέση της λεκάνης μέχρι να το απορροφήσει όλο. Μην φοβάστε, θα το πιει όλο σίγουρα αλλά σιγά σιγά. 
Τυλίξτε το με μεμβράνη και βάλτε το σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 3-4 ώρες τουλάχιστον. Μετά τις 4 ώρες ξεφουσκώστε τη ζύμη πατώντας τη ελαφρά και ζυμώστε πάλι για λίγα λεπτά. Ξέρω ότι σας ακούγεται χρονοβόρο αλλά πιστέψτε με ότι με τον τρόπο αυτό, το αποτέλεσμα θα αποζημιώσει τον κόπο σας. Αφήστε το να φουσκώσει ξανά για 1-2 ώρες (θα σηκωθεί πιο γρήγορα αυτή τη φορά). 
Το ζυμάρι σας είναι επιτέλους έτοιμο. Πατήστε το ελαφρά να ξεφουσκώσει και χωρίστε το σε κομμάτια. Ανάλογα με το μέγεθος των τσουρεκιών που θέλετε να φτιάξετε χωρίστε και τη ζύμη ανάλογα. Κάντε ότι σχήμα θέλετε. Εγώ συνηθίζω να κάνω πλεξούδες. Χωρίζω κάθε κομμάτι στα τρία σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθω τρία κορδόνια. Τα πλέκω σε πλεξούδα όπως αυτή παρακάτω και τα τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα.
Αφήστε τα να φουσκώσουν για λίγη ώρα περίπου 45 λεπτά, αλείψτε με πινέλο την επιφάνεια με τους κρόκους και πασπαλίστε με το αμύγδαλο ή το φουντούκι. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου. Όταν κρυώσουν εντελώς τυλίξτε τα με μεμβράνη για να μην ξεραθούν και διατηρούνται για πολλές μέρες. Ξέρω ότι θα σας φανεί δύσκολο. Πολύ δύσκολο δεν είναι, αλλά θέλει πολύ χρόνο και κυρίως πολύ πολύ υπομονή να περιμένεις τη ζύμη να φουσκώσει. Όση πιο πολύ υπομονή δείξετε τόσο πιο καλό αποτέλεσμα θα έχετε, σας το υπόσχομαι....

Και μία κουλούρα για αλλαγή... ;)
Καλή σας επιτυχία και
 Καλή σας Ανάσταση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου