
Ένα παραδοσιακό πιάτο που μαγειρεύεται από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου σε όλα τα σπίτια για να μοιραστεί στα τραπέζια μετά την Ανάσταση. Είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας μετά την νηστεία 40 ημερών και μαγειρεύεται πλέον με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους καθώς η κάθε οικογένεια βάζει μέσα αυτά που της αρέσουν. Άλλοι κινούνται σε κλασσικές γραμμές βάζοντας μέσα τη συκωταριά του αρνιού ενώ άλλοι βάζουν κοτόπουλο. Εμείς φτιάχνουμε κάθε χρόνο την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα με τα εντόσθια του αρνιού και μπορώ να πω πως η σούπα αυτή είναι βάλσαμο μετά από μία μεγάλη νηστεία. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα υλικά μας.
*Η συνταγή μας αναλογεί για 6 μερίδες*
Υλικά:
- Τη συκωταριά από το αρνάκι που θα σουβλίσουμε την Κυριακή του Πάσχα
- λίγα εντεράκια
- 1 ματσάκι κρεμμύδι φρέσκο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 ματσάκι άνιθο
- 1 μαρούλι
- 2 φλυτζάνια του καφέ ρύζι γλασέ
- 2 κ.σ βούτυρο αγνό
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κούπες ζωμό από το ζεμάτισμα της συκωταριάς
Υλικά αυγολέμονου:
- 2 αυγά
- Χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση:
 |
Πριν το αυγολέμονο. |
Ζεματάμε τη συκωταριά για 10 λεπτά στο νερό. Αυτό θα μας βοηθήσει να μαλακώσει για να μπορέσουμε να τη ψιλοκόψουμε. Καθαρίζουμε πολύ καλά τα εντεράκια, τα ζεματάμε και αυτά και τα ψιλοκόβουμε. Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο να κάψει, προσθέτουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα για να τσιγαριστούν. Προσθέτουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια για να σοταριστούν κι αυτά. Βάζουμε το μαρούλι και τον άνηθο και στο τέλος ρίχνουμε το ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι. Αφήνουμε άλλα 20 λεπτά και κλείνουμε το μάτι.
 |
Έτοιμη, μετά το αυγολέμονο μας!
|
Παραδοσιακά λοιπόν, το αυγόκομμα το κάνουμε μετά την Ανάσταση, λίγο πριν τη σερβίρουμε στα πιάτα μας. Χτυπάμε τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα, προσθέτουμε έναν- ένας τους κρόκους και σιγά- σιγά το λεμόνι. Αφού έχουμε ζεστάνει τη μαγειρίτσα μας, παίρνουμε ζεστό ζωμό και προσθέτουμε στο αυγολέμονο ώστε να έρθει στη θερμοκρασία του φαγητού μας και να μην κόψει το αυγολέμονο. Το προσθέτουμε σιγά- σιγά στη κατσαρόλα μας και ανακατεύουμε με την κουτάλα.
Καλή μας όρεξη!!!
Και του χρόνου με υγεία!
Καλή Ανάσταση σε όλους
με υγεία και αγάπη!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου