
Αν αγαπάς το λεμόνι, οφείλεις να φτιάξεις αυτό το νόστιμο λεμονοκέικ το οποίο είναι ιδανικό για πρωινό ή για ένα κέρασμα σε καλεσμένους στο σπίτι. Είναι νόστιμο και δροσερό και φτιάχνετε εύκολα με υλικά που έχετε ήδη στα ντουλάπια σας! Εμείς που δε ζούμε στο κέντρο της Αθήνας έχουμε το πλεονέκτημα να έχουμε ένα μεγάλο κήπο γεμάτο λεμονιές. Όπως καταλαβαίνετε το αγαπάμε πολύ και το χρησιμοποιούμε αρκετά στα φαγητά αλλά και στα γλυκά μας.

Αυτό που οπωσδήποτε θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι δεν πρέπει να πετάμε τίποτα. Πάρα πολλά γλυκά απαιτούν το χυμό από λεμόνια και όλοι πετάμε τη φλούδα του. Ένα μεγάλο λάθος που έκανα και εγώ για αρκετά χρόνια, αλλά έψαξα και βρήκα μία τέλεια συνταγή για το πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε φτιάχνοντας καραμελωμένο ξύσμα λεμονιού που μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο μας μέσα σε ένα βαζάκι και να το τοποθετούμε σε τόσα πολλά και διαφορετικά γλυκά, είτε σε τάρτες και κέικ, σε μους και παντεσπάνια είτε σε παγωτά, σε πολλά σιροπιαστά γλυκά αλλά και πολλά- πολλά ακόμη. Μη το φοβάστε καθόλου γιατί πέρα από τη γεύση του που θα σας αποζημιώσει, είναι και η εμφάνιση του που τραβάει τα βλέμματα. Αρκετά γυαλιστερό και λαμπερό. Ό,τι ακριβώς χρειάζεται δηλαδή ένα γλυκό για να σε παρακινήσει να το δοκιμάσεις.
ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ:
- 225 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 400 γρ. φαρίνα γιώτης
- 2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
- 225 γρ. βούτυρο
- 200 ml χυμό λεμόνι
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
Για το σιρόπι:
- 100 γρ. ζάχαρη
- Χυμό από 2 λεμόνια
Για το γλάσο:
- 225 γρ. άχνη ζάχαρη
- 5 κ.σ χυμό λεμονιού
Για το καραμελωμένο ξύσμα λεμονιού:
- 250 γρ. ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι νερό
- Ξύσμα από 3 λεμόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζουμε το μαλακό βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα αυγά, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα και τα χτυπάμε όλα μαζί. Το ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 35- 40 λεπτά (μέχρι να μην κολλάει πια το μαχαίρι). Προσέξετε κατά τη διάρκεια του ψησίματος να μην ανοίξουμε καθόλου το φούρνο.
Πριν το σιροπιάσουμε κάνουμε πάνω στο κέικ μερικές τρύπες με βοηθό μία οδοντογλυφίδα για να απορροφήσει μέσα του όσο περισσότερο σιρόπι μπορεί. Το σιροπιάζουμε όταν θα είναι το σιρόπι χλιαρό και το κέικ μας ζεστό.

Για να φτιάξουμε το γλάσο. το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να λιώσουμε το χυμό λεμονιού με τη ζάχαρη άχνη και να περιχύσουμε το κέικ πριν κρυώσει.
Για το καραμελωμένο ξύσμα λεμονιού βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει για 5 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το ξύσμα και να σχηματισθεί ένα πυκνό σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και το αποθηκεύουμε σε ένα βάζο μέσα στο ψυγείο.
ΚΑΛΗ ΕΠΤΥΧΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου