Cook with style!!

Cook with style!!

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Μπανανοκέικ με σοκολάτα


Μας έπιασε μια λιγούρα σήμερα και είπαμε να φτιάξουμε ένα νόστιμο κέικ.. Σας το προτείνω λοιπόν αρκεί..... να σας αρέσει η μπανάνα!! Φυσικά και κάποιος μπορεί να αντικαταστήσει το φρούτο αυτό με κάποιο άλλο της επιλογής του αλλά δε μπορώ να σας εγγυηθώ για το ίδιο αποτέλεσμα. Τα υλικά του δένουν τόσο πολύ μεταξύ τους που σε απογειώνει! Ελάτε να γλυκαθούμε μαζί...


Υλικά
Για το κέικ:
  1 3/4 φλ. σπορέλαιο
  3/4 φλ. ζάχαρη
  2 αυγά
  2½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  1/2 φλ. γάλα φρέσκο
  1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
  1½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  4 ώριμες μπανάνες
  1 βανίλια
  1  3/4 φλ. καρυδόψιχα αλεσμένη
  1 πρέζα αλάτι
  1/2 φλ. τσαγιού κουβερτούρα σε σταγόνες

  Για την κρέμα σοκολάτας:
  2 κ.σ. γεμάτες βούτυρο ή μαργαρίνη
  1/3 φλ. τσαγιού νερό
  1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  1/3 φλ. τσαγιού κακάο
   1 πρέζα αλάτι


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε τις μπανάνες στο μπλέντερ. Χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με σύρμα το σπορέλαιο και τη ζάχαρη για 3 με 4 λεπτά ώστε να λιώσει η ζάχαρη. Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι και το μπέικιν. Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα. Προσθέτουμε στο μίξερ ένα- ένα τα αυγά, το γιαούρτι, τη βανίλια και το αλάτι. Ρίχνουμε το αλεύρι, το γάλα και τις πολτοποιημένες μπανάνες. Μόλις ενωθεί το μείγμα προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταγόνες σοκολάτας. Με μία σπάτουλα ανακατεύουμε καλά το μείγμα.

Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση. Την αλευρώνουμε επίσης πολύ καλά και την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε με τη λάμα του μαχαιριού το κέικ. Αν βγαίνει στεγνό και καθαρό είναι ψημένο! Το αφήνουμε για δέκα λεπτά να σταθεί στην φόρμα και το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει.

Για την κρέμα σοκολάτας:
Κοσκινίζουμε την άχνη και το κακάο. Προσθέτουμε το αλάτι. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το βούτυρο και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε να λιώσουν (χωρίς να βράσουν). Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στα στέρεα υλικά και ανακατεύουμε με κουτάλι να ομογενοποιηθούν. Θα μοιάζει με υγρή κρέμα σοκολάτας. Την αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Αλείφουμε γύρω- γύρω το κέικ και γαρνίρουμε με φέτες μπανάνας.

**Tips

Όταν βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ αφήνουμε το σκεύος 1 με 2 λεπτά στην κατάψυξη να παγώσει το βούτυρο. Έπειτα αλευρώνουμε και τινάζουμε. Έτσι το σκεύος θα κάνει ένα φιλμ που θα προστατεύει το γλυκό και το βούτυρο της φόρμας δεν θα ρουφήξει πολύ αλεύρι για να το βαρύνει.

{{Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου..}}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου