Παραμονή πρωτοχρονιάς. Όλη η οικογένεια μαζεμένη γύρω από το τραπέζι... Η μαμά έρχεται με την πιατέλα στα χέρια... Τί να κρύβει μέσα; Κάτι που όλοι αναρωτιούνται αλλά όλοι ξέρουν... Και ξέρουν γιατί είναι ένα πιάτο παραδοσιακό που κάθε χρόνο τέτοια μέρα σερβίρεται πάντα όπου κι αν είσαι καλεσμένος. Η μαμά όμως κάθε χρόνο βάζει τα δυνατά της ώστε να είναι συνεχώς και πιο νόστιμο. Διαβάζοντας λοιπόν πολλές συνταγές ξανά και ξανά και ψάχνοντας διάφορα μυστικά ώστε να δώσω στο κρέας μου κατά καιρούς το απαραίτητο άρωμα, γεύση και υφή κατέληξα και εμπνεύστηκα μια συνταγή που όποιος την δοκιμάζει, γλύφει ακόμα και τα δάχτυλά του! Είστε έτοιμοι να την διαβάσετε και να την προσθέσετε στα αγαπημένα σας; Πάμε....
*Η συνταγή αυτή φτάνει για 10 μερίδες*
Υλικά:- 3 κιλά χοιρινή σπάλα με την πέτσα μαζί
- 2 πορτοκάλια ολόκληρα ( και τον χυμό και το ξύσμα)
- 1 λεμόνι ολόκληρο (και τον χυμό και το ξύσμα)
- δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
- θυμάρι
- ρίγανη ξερή
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
- μουστάρδα πικάντικη (θα χρειαστούμε περίπου 250 γρ)
- 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Βάζουμε σε μπολ το δενδρολίβανο, το θυμάρι, τη ρίγανη, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι, τη κανέλα και το γαρύφαλλο και φτιάχνουμε ένα μείγμα με το οποίο αλείφουμε το κρέας γύρω- γύρω για να πάει παντού. (Προσθέτουμε τόση μουστάρδα όση χρειάζεται το μείγμα για να γίνει παχύρρευστο).
Βάζουμε το κρέας σε βαθύ ταψί και ρίχνουμε τον χυμό από το πορτοκάλι και το λεμόνι μαζί με τα ξύσματα τους, το κρασί και το ελαιόλαδο. Το καλύπτουμε προσεκτικά ολόκληρο με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 3 ολόκληρες ώρες.
Μετά από 3 ώρες το βάζουμε στον φούρνο μαζί με τις σκελίδες σκόρδο με όλα τα υγρά του και ψήνουμε σε σιγανή θερμοκρασία μέχρι 200 βαθμούς στον αέρα για τουλάχιστον 2.5 ώρες.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος πολύ σημαντικό είναι και να γυρνάμε το κρέας από όλες τις πλευρές του ώστε να μην ξεραθεί.
**Tip Number 1

**Tip Number 2
Η συνταγή μας όπως αναγράφεται και στον τίτλο μας είναι Χοιρινή σπάλα με πορτοκάλι και μπαχαρικά στο φούρνο. Βέβαια, είναι πολύ σύνηθες σε κάποιους να μην αρέσει το πορτοκάλι στο φαγητό αν και πιστεύω πως δεν υπάρχει κάτι που να δίνει πιο ωραίο άρωμα! Υπάρχει λύση όμως και σε αυτή την περίπτωση! Μπορείτε να αφαιρέσετε από τα υλικά σας τόσο το πορτοκάλι όσο και το ξύσμα του και να προσθέσετε 2 με 3 λεμόνια και ξύσματα επίσης, ώστε το κρέας μας να πάρει ότο το δυνατόν περισσότερα υγρά στοιχεία.
Αυτά για φέτος.... Ραντεβού του χρόνου... Με ένα απολαυστικότατο κορμό σοκολάτας.
Μη ξεχαστείτε... Έρχεται... ΑΎΡΙΟ!!!!
ΚΑΛΉ ΧΡΟΝΙΆ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΊΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΊΑ!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου