Cook with style!!

Cook with style!!

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Οι κουραμπιέδες της γιαγιάς Θωμαή




Η αγαπημένη εποχή μκρών και μεγάλων πλησιάζει και εμείς ψάξαμε στα κρυμμένα τετράδια των γιαγιάδων μας συνταγές παραδοσιακές, συνταγές πιο ιδιαίτερες γιατί μη μου πείτε πως και εσείς οι ίδιοι δεν νοσταλγείτε λίγο αυτά τα μεσημέρια στο σπίτι της γιαγιάς που μύριζε τόσο διαφορετικά από το σπιτικό μας..  Τί είναι αυτό που άλλαζε; Πώς ήταν τόσο νόστιμα και γιατί αυτη τη γεύση δεν τη βρίσκουμε πουθενά όσο κι αν ψάξουμε; 
Εμείς βρήκαμε μια απ΄αυτές τις συνταγές και σίγουρα είναι αυτοί οι κουραπιέδες που δε θα μείνεις μόνο στον έναν.






Υλικά:

  • 500 γρ. βούτυρο αγελαδινό (ή αλλιώς το καλό βούτυρο όπως έλεγε η γιαγιά Θωμαή)
  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη
  • 1/3 ποτήρι του κρασιού μπράντυ (ή όποιο άλλη μάρκα έχετε σπίτι σας)
  • 1 κ.σ. ανθόνερο
  • 1 κάψουλα βανίλιας
  • 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
  • 1 κιλό αλεύρι  γ.ο.χ κατά προσέγγιση 
  • 220 γρ. αμύγδαλα απρισμένα και καβουρδισμένα 
  • καρφάκια γαρύφαλλου.
  • ένας κρόκος αυγού (προεραιτικά)

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε με το καβούρδισμα των αμυγδάλων γιατί πρέπει να κρυώσουν για να τα προσθέσουμε στο μείγμα μας. Τα αραδιάζουμε λοιπόν σε ένα πλακέ ταψί  με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά.

Χτυπάμε το βούτυρο το οποίο χρειάζεται να είναι σε θερμοκρασία δωματίου στο μίξερ για 20 λεπτά μέχρι να γίνει άσπρο σαν σαντιγύ, προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε ακόμα λίγο για να ενσωματωθεί. Συνεχίζουμε με το μπράντυ, το ανθόνερο, το μπέικιν και τη βανίλια και το αυγό και στη συνέχεια με μια κουτάλα ανακατεύουμε λίγο λίγο το αλεύρι.( Εαν κάποιος θέλει να παραλήψει το αυγό, φυσικά και μπορεί. Δε θα αλλάξει τίποτα στη γεύση, απλά η γιαγιά Θωμαή πίστευε πως βάζοντας τον κρόκο το μείγμα μας θα έδενε πιο ομοιόμορφα και θα ήταν πιο εύκολο στο πλάσιμο, χωρίς αυτό να αναιρεί όλα όσα αναφέρουμε. )
Προσοχή σε αυτό το σημείο. Θα πρέπει να κοιτάτε τη ζύμη σας γιατι δε θέλουμε να γίνει πολύ σφιχτή.. Το πιο πιθανό είναι να μη σας πάρει όλο το κιλό του αλευριού. Στο τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα χοντροκομμένα και ανακατεύουμε ελαφρά. Το μείγμα πρέπει να είναι βελούδινο και όχι σφιχτό. Πρέπει να σπάει σαν τρίμμα. 

Στρώνουμε σε ένα πλακέ ταψί  λαδόκολλα και πλάθουμε μπαλάκια σαν ένα καρύδι περίπου 25 γρ, τα πιέζουμε λίγο στη μέση με το δάχτυλο μας και καρφώνουμε το γαρύφαλλο . Είναι σημαντικό για εμάς το μέγεθος τους γιατί θέλουμε να είναι μπουκίτσες ώστε να μη λερώνεσαι με τη ζάχαρη άχνη.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά στον αέρα μέχρι να χρυσίσουν και να δούμε ψιλές ρωγμές στην επιφάνεια τους.
Προσοχή! Μην ανοίξετε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Όταν είναι έτοιμοι αμέσως τους μεταφέρουμε από το καυτό ταψί για να κρυώσουν. Οταν είναι κρύοι τους ψεκάζουμε με ανθόνερο και τους τυλίγουμε με ζάχαρη άχνη αφού πρώτα αφαιρέσουμε τα γαρύφαλλα.

Η γιαγιά Θωμαή ήξερε να μαγειρεύει καταπληκτικά και όσες συνταγές της ξέρουμε θα σας τις μεταφέρουμε με μεγάλη χαρά γιατί η αγάπη για το φαγητό είναι κοινή αγάπη για όλους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου