
Η αγαπημένη εποχή μκρών και μεγάλων πλησιάζει και εμείς ψάξαμε στα κρυμμένα τετράδια των γιαγιάδων μας συνταγές παραδοσιακές, συνταγές πιο ιδιαίτερες γιατί μη μου πείτε πως και εσείς οι ίδιοι δεν νοσταλγείτε λίγο αυτά τα μεσημέρια στο σπίτι της γιαγιάς που μύριζε τόσο διαφορετικά από το σπιτικό μας.. Τί είναι αυτό που άλλαζε; Πώς ήταν τόσο νόστιμα και γιατί αυτη τη γεύση δεν τη βρίσκουμε πουθενά όσο κι αν ψάξουμε;
Εμείς βρήκαμε μια απ΄αυτές τις συνταγές και σίγουρα είναι αυτοί οι κουραπιέδες που δε θα μείνεις μόνο στον έναν.
Υλικά:
- 500 γρ. βούτυρο αγελαδινό (ή αλλιώς το καλό βούτυρο όπως έλεγε η γιαγιά Θωμαή)
- 1 κούπα ζάχαρη άχνη
- 1/3 ποτήρι του κρασιού μπράντυ (ή όποιο άλλη μάρκα έχετε σπίτι σας)
- 1 κ.σ. ανθόνερο
- 1 κάψουλα βανίλιας
- 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
- 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ κατά προσέγγιση
- 220 γρ. αμύγδαλα απρισμένα και καβουρδισμένα
- καρφάκια γαρύφαλλου.
- ένας κρόκος αυγού (προεραιτικά)

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με το καβούρδισμα των αμυγδάλων γιατί πρέπει να κρυώσουν για να τα προσθέσουμε στο μείγμα μας. Τα αραδιάζουμε λοιπόν σε ένα πλακέ ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά.


Στρώνουμε σε ένα πλακέ ταψί λαδόκολλα και πλάθουμε μπαλάκια σαν ένα καρύδι περίπου 25 γρ, τα πιέζουμε λίγο στη μέση με το δάχτυλο μας και καρφώνουμε το γαρύφαλλο . Είναι σημαντικό για εμάς το μέγεθος τους γιατί θέλουμε να είναι μπουκίτσες ώστε να μη λερώνεσαι με τη ζάχαρη άχνη.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά στον αέρα μέχρι να χρυσίσουν και να δούμε ψιλές ρωγμές στην επιφάνεια τους.

Η γιαγιά Θωμαή ήξερε να μαγειρεύει καταπληκτικά και όσες συνταγές της ξέρουμε θα σας τις μεταφέρουμε με μεγάλη χαρά γιατί η αγάπη για το φαγητό είναι κοινή αγάπη για όλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου