
Πρόσφορο ονομάζουμε τον άρτο που προσφέρουν οι πιστοί στο Ναό για να τελεσθεί η Θεία Κοινωνία. Δεν είναι κάτι που φτιάχνουμε συχνά αλλά αντιθέτως είναι ο άρτος που προσφέρουμε στην εκκλησία. Είναι η πρώτη φορά που δοκίμασα να το φτιάξω για να το προσφέρω στον Ναό του Αγίου Γεωργίου σήμερα, την ημέρα της εορτής του και νιώθω ευλογημένη που ολοκλήρωσα με επιτυχία την όλη παρασκευή του. Ας μάθουμε όμως πριν το φτιάξουμε δυο σημαντικά στοιχεία του αλλά και μερικές χρήσιμες οδηγίες ώστε να τελεστεί σωστά η διαδικασία. Το στρογγυλό σχέδιο του Πρόσφορου συμβολίζει την κοιλιά της Παρθένου Μαρίας, απ' όπου προήλθε ο μονογενής Υιός της. Πάνω στο Πρόσφορο υπάρχει ένα ανάγλυφο σχέδιο που σχηματίζεται από σφραγίδα η οποία αναγράφει ΙΣ ΧΣ ΝΙ ΚΑ (Ιησούς Χριστός Νικά). Τα γράμματα αυτά πρέπει να είναι ευδιάκριτα και να φαίνονται καθαρά και γι' αυτό αναγράφεται σε πολλά site ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ξύλινη σφραγίδα η οποία δεν είναι εύκολο να βρεθεί. Την παίρνετε είτε από το Άγιον Όρος είτε από μεγάλα καταστήματα με εκκλησιαστικά είδη. Βέβαια, πάντα μπορείτε να πάρετε μια καλής ποιότητας πλαστική.

Δε μπορούμε να παραλείψουμε και να μην αναφερθούμε και στην ιερή διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε σύμφωνα με την Εκκλησία μας. Την ώρα της παρασκευής του Πρόσφορου, θα πρέπει να ανάψουμε
ένα κεράκι,
το καντηλάκι μας και να λέμε
μία προσευχή. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:
Υλικά:
- 5 κούπες αλεύρι σκληρό (Καλό θα ήταν το αλεύρι να είναι από ευχέλαιο που έχετε κάνει σπίτι σας.)
- 15 γρ. νωπή μαγιά ή 1,5 κουταλάκι ξηρή
- 2 κούπες νερό (χλιαρό)
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:

Σε ένα γυάλινο μπολ διαλύουμε πολύ καλά τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και την αφήνουμε λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί. Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και το υπόλοιπο χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να επιτύχουμε ένα ούτε μαλακό ούτε σκληρό ζυμάρι.
Το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη. Χρησιμοποιούμε μικρά αλουμινένια ταψάκια και τα αλείφουμε με λάδι. Ένα- ένα ζυμαράκι το δουλεύουμε πολύ καλά με το χέρι και τα τοποθετούμε στα ταψάκια μας. Παίρνουμε τη σφραγίδα και πιέζουμε με δύναμη πάνω στα ζυμαράκια μέχρι να αποτυπωθεί καλά το σχέδιο.

Με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας τρυπάμε σε 12 μέρη περιμετρικά και εσωτερικά του σταυρού έτσι ώστε όταν ψηθεί να μην αλλοιωθεί το σχέδιο. Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
**Tips: Είναι μία διαδικασία που δεν τη λες εύκολη αλλά ούτε και δύσκολη. Ιδιαίτερα για όσους ξέρουν να φτιάχνουν ψωμί, είναι αρκετά εύκολο. Μην απογοητευτείτε όμως, για όσους δεν έχουν ξανά δοκιμάσει να φτιάξουν πρόσφορο, εάν δεν σας επιτύχει με την πρώτη φορά. Ξανά δοκιμάστε το!
Καλή σας επιτυχία
και βοήθεια σας!
ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΚΙ ΕΓΩ ΑΛΛΑ Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΒΓΗΚΕ ΚΑΛΗ. ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ ΜΕ ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ ΠΡΙΝ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤί σφραγίδα χρησιμοποιήσατε εσείς; Εγώ έχω ξύλινη σπίτι και βγήκε καλά το σχέδιο. Δυστυχώς δεν μπορώ να βάλω και εγώ τη φωτογραφία μου εδώ.
Διαγραφήεγω δεν το αλειψα με νερο απλα θελει πολυ δυναμη την στιγμη που βαζεις την σφρεγιδα και να την ανασηκωσεις λιγο απο την μια πλευρα ωστε να παρει αερα και να ξεκολλήσει ομορφα!!!προσπαθησε το παλι θα σου πετυχει ειμαι πολυ σιγουρη!!!το ζυμαρακι δεν το αφηνεις να φουσκωσει πριν βαλεις την σφραγιδα.Πρωτα σφραγιζεις και μετα φουσκωνει!καλη επιτυχια την επομενη φορα
Διαγραφή