
Ο κόσμος λοιπόν της πίτας είναι τεράστιος, είναι μαγικός, είναι μυρωδάτος και συνάμα γευστικότατος! Σε αυτό το μπλόγκ, θα περιπλανηθούμε μέσα σε αυτόν από άκρη σε άκρη, από γεύση σε γεύση. Στα σχόλια που ακολουθούν θα χαρώ να μου προτείνετε πίτες με ό,τι υλικά επιθυμεί ο καθένας σας ώστε να τα εντάξουμε στο πρόγραμμα μας!
Μπορεί να ξέχασα και να μην έβγαλα πολλές φωτογραφίες στην παρασκευή αυτής της πίτας αλλά θα σας ανταμείψω με μία ανάρτηση που θα δείχνει βήμα- βήμα την παρασκευή του χειροποίητου φύλλου μας με βίντεο και εικόνες που θα σας βοηθήσουν πολύ... Μέχρι τότε όμως πάρτε την πρώτη γεύση .....
Σπανακόπιτα
Υλικά για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι δυνατό
700 ml
νερό
1 κ.σ αλάτι
Λίγο ξύδι
3 κ.σ ελαιόλαδο
Για την γέμιση:
1 κιλό σπανάκι
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
5 κρεμμύδια μικρά φρέσκα
3 πράσα
1 ματσάκι καυκαλίθρες (εάν βρούμε)
1 ματσάκι μυρώνια (εάν βρούμε)
Άνιθο
½ κιλό φέτα τρίμμα
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Για την ζύμη: Βάζουμε
σε μεγάλο μπολ το αλεύρι με το νερό και το ξύδι και ζυμώνουμε μέχρι να
επιτύχουμε μια ωραία μαλακιά ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια μας! Προσθέτουμε
ανάλογα το νερό με το αλεύρι μέχρι να γίνει το ζυμάρι μας έτσι όπως το θέλουμε.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 10 ισόποσες μπάλες και αλείφουμε κάθε μπάλα με λίγο
βούτυρο. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Στο τέλος
προσθέτουμε και τα μυρωδικά μας ψιλοκομμένα, το αλάτι και μπόλικο πιπέρι ( μην
το φοβηθείτε γιατί του πάει πολύ). Όταν κρυώσει λίγο η γέμιση προσθέτουμε την
φέτα χονδροκομμένη. Ανοίγουμε ένα- ένα τα φυλλαράκια μας με την βοήθεια ενός
πλάστη και με το χέρι μας.
Συναρμολόγηση:
Παίρνουμε
ένα μεγάλο ταψί (συνήθως εγώ παίρνω της κουζίνας), το λαδώνουμε καλά κάτω και
στα πλάγια και βάζουμε το πρώτο φύλλο. Στην συνέχεια βάζουμε ένα- ένα φύλλο
λαδώνοντας ενδιάμεσα μέχρι 5 από τα δέκα. Βάζουμε τη γέμιση μας και την
στρώνουμε ώστε να πάει παντού και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας
πάντα ενδιάμεσα το κάθε ένα. Στο τέλος κόβουμε την πίτα μας σε κομμάτια με
κοφτερό μαχαίρι, λαδώνουμε καλά την επιφάνεια και την ραντίζουμε με νερό ώστε
να έχουμε ένα τραγανό αποτέλεσμα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 1 ½
ώρα περίπου ανάλογα πάντα με τον φούρνο μας…
Καλή σας επιτυχία !!!!
Σε λίγο καιρό θα προστεθούν πολλές υπέροχες πίτες
μαζί με το βίντεο παρασκευής του φύλλου μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου